A lakáseladás már nekem is könnyen megy

A főnököm közölte velem, hogy az egyik lakását el szeretné adni, mindent intézzek el ezzel kapcsolatban, neki nincs ideje ezzel foglalkozni. Nem lepődtem meg ezen a kijelentésén, mivel minden ügyét velem intézteti. A minap konyhai felszereléseket kellett neki vásárolnom. Bevallom, hogy ezeket a teendőket egyáltalán nem szeretem, ugyanis, hogy döntsek én ilyesmiben helyette, honnan tudhatnám, hogy milyen konyhai felszerelésekre van szüksége. Az a szerencsém, hogy sosem tol le, ha valami nem tetszik neki, vagyis igazából minden tetszik neki, legalábbis ezt mondja. Most azért egy kicsit beparáztam, hiszen még sosem volt saját lakásom sem, tehát nem vagyok jártas az ingatlanok eladása ügyében. Nem tudtam mitévő legyek, hát elkezdtem keresgélni a neten, reménykedtem, hogy találok valami segítséget.

Nem kellett sokáig kutakodnom, könnyen rátaláltam az e-tanusitas.eu internetes oldalra, ahonnan az ingatlan eladásához szükséges tanúsítványról minden lényeges infót és segítséget megkaptam. Rájöttem, hogy ez sem olyan bonyolult, mint amennyire elsőre tűnik.

2009. január 1-től minden újépítésű és állami, vagy önkormányzati épületnél kötelező az energetikai tanúsítvány. Egy jogszabály miatt pedig 2012-től a régi épületekre is kötelező ez a tanúsítvány. Ennek a célja a vevők hiteles tájékoztatása az épület energetikai minőségéről, valamint a szükséges és végrehajtható felújítási javaslatokról. Az energetikai tanúsítvány azt mutatja meg, hogy az adott ház, vagy lakás energetikai szempontból milyen mértékben felel meg a különböző előírásoknak. Tehát azt jelöli, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. A szakember a következő területekre fókuszál a felmérés során: a hőszigetelés mértékére, a nyílászárók állapotára, a fűtésrendszerre, valamint a vízmelegítésre használt eszközök korszerűségére és hatékonyságára. Nyilvánvalóan minél jobb besorolást kap az ingatlan, annál jobb, mivel az azt jelenti, hogy gazdaságos a lakás fenntartása, tehát kevesebbet kell költeni benne például a fűtésre, esetleg a vízmelegítésre. Ez a potenciális vevőknek fontos szempont lehet, tehát érdemes időben elkészíttetni a tanúsítványt, lehetőleg még a hirdetés feladása előtt.

 Az e-tanusitas.eu weboldal szerint, munkatársaik az energetikai tanúsítványt nagyon gyorsan el tudják készíteni, pontosabban a megkeresésük után 12-24 órán belül. Ehhez csak fel kell hívni őket, vagy ki kell tölteni a honlapjukon megtalálható űrlapot. Ezután a vállalat munkatársai majd felkeresik az érdeklődőt. Egy rövid telefonos beszélgetés során felveszik a legfontosabb adatokat, amiket azonnal továbbítanak a területileg illetékes munkatársuknak. Majd a szakértő időpontot egyeztet az ügyféllel, törekedve arra, hogy a legalkalmasabb időpontot megtalálja a személyes helyszíni felméréshez. A cég munkatársa a megbeszélt időpontban csak elmegy, és elvégzi a szükséges méréseket, majd ezeket az adatokat továbbítja az irodába, ahol a számításokat elvégzik, majd elkészítik az tanúsítványt. A dokumentumot több féle módon hajlandó a cég kézbesíteni. Az elkészült energetikai tanúsítvány kérhetőelektronikusane-mailben vagy futárszolgálattal. Ammenyiben a futárszolgálat kerül kiválasztásra, a kiszállítás a saját lakásba, vagy a munkahelyre is kérhető, teljesen díjmentesen. Tehát a hitelesített dokumentum átvétele nagyon egyszerű, nem kell nagy utakat megtenni miatta. Ráadásul az energetikai tanúsítvány ára is csak utólag fizetendő.

Az e-tanusítvány vállalat még árgaranciát is vállal. Amennyiben valaki kedvezőbb lehetőségről értesülne, mint amit ők ajánlanak, akkor annak az illetőnek elvállalják pontosan annyiért, tehát olcsóbban a tanúsítvány elkészítését. Szóval ettől kedvezőbb ajánlat után nem kell kutakodnom, hiszen biztos nem fogok találni. Az e-tanusitas.eu internetes oldalon még nyerni is lehet, hiszen minden héten kisorsolnak két darab Cinema City Ajándékjegyet, mely az ország bármely pontján felhasználható. A következő Cinema City Ajándékjegy sorsolás időpontja: 2019. december 30. A nyertest telefonon értesítik és GLS futárszolgálattal küldik el az ajándékot. Ennek értelmében érdemes még most felhívnom őket, hátha még az év vége előtt nyerhetek. A főnök biztos nem mondaná, hogy nem tarthatom meg a jegyeket, szóval jó kis évvégi ajándék lenne ez nekem. Imádom a nyereményjátékokat, tehát most már valóban nem kérdéses, hogy ezt a céget választom az energetikai tanúsítvány elkészítésére.