Amikor a pálinkás üveg is állandó konyhai tartozék…

Sokáig azt gondoltam, hogy minden jóravaló háztartásban van egy üveg pálinka, arra az esetre, ha vendégek jönnének, vagy egyszerűen csak fertőtleníteni kéne a szervezetet. Ezt a gondolatomat még mindig tartom, azonban ha ez egy olyan állandó konyhai tartozékká válik, aminek a tartalma látványosan gyorsan párolog, akkor érdemes elkezdeni figyelni az eseményeket.

Az alkoholbetegség ugyanolyan mentális betegség, mint a depresszió vagy bármilyen elmezavar, ezért ugyanolyan komolysággal kell kezelni, mint a gyakrabban emlegetett társait. Pedig itthon gyakorlatilag népbetegség az alkoholizmus, a statisztikák szerint a lakosság több, mint 10%-a alkoholproblémákkal küzd, ami rengeteg. Bár az életkörülményeket elnézve ebben nem sok meglepő van, sem lokálisan, sem pedig globálisan.

Sokan gondolják úgy, hogy egy-egy pohárkával ráncba tudják szedni azokat a szomorú görbéket az arcukon és elviselhetőbbek a mindennapok nehézségei. Csak általában ami korábban egy pohárka, az később egyre több és több lesz, míg nem valójában az alkohol issza meg a fogyasztót és nem pedig a fogyasztó az alkoholt. Ezért rendkívül fontos, hogyha azt észleljük a közvetlen közelünkben, hogy valaki rendkívül gyorsan párologtatja a pálinkát a konyhában, ráadásul mindent huzamosabb időn keresztül, rendszeresen teszi és ennek hatása alá kerül, akkor ne menjünk el szó nélkül a dolog mellett, próbáljunk meg segíteni neki!

A józan életre egy lehetséges alternatívát kínál a Felépülők Családi Felépülési Központ, ahol egy 28 napos beköltözős program keretében mutatnak kiutat és irányt a józanodni vágyóknak. Őket a https://felepulok.hu/kapcsolat oldalon található címeken lehet elérni. Nagyon fontos, hogy az alkoholbetegséggel küzdő időben segítséghez jusson, ezért mindig legyünk nagy figyelemmel a környezetünkre és a szeretteinkre, vigyázzunk egymásra!