Fontos, hogy biztonságban tartsd a gázpalackot!

Ahogy megjött a tavasz, mindenképpen szerettem volna csapni egy nagytakarítást. Megbeszéltem a férjemmel, hogy a konyhával kezdem, ő pedig a kisebb helységeket és az udvart fogja megcsinálni. A konyhában különösen szükség volt az átrendezésre és a régi dolgok kiválogatására, mivel nemrég rendeltem néhány új konyhai eszközt, amelyeknek helyet kell találnom. Ehhez a régi edényeket, konyhai eszközöket kiválogattam, s ami már nagyon idejétmúlt volt, azt kidobáltam.

Éppen a tálalóedényeknél tartottam, amikor bejött a férjem és mondta, hogy szerinte meg kellene néznünk, hogy az évekkel ezelőtt rendelt nitrogén palack még használható-e, ugyanis köztudott, hogy ezek a palackok robbanásveszélyesek. A férjem szerencsére emlékezett még, hogy honnan rendeltük a nitrogén palackot, sőt igazából meg is voltunk elégedve a szolgáltatásukkal, mivel nagyon gyorsan kiszállították nekünk a palackot.

Így rákerestünk az oldalra, hogy megtudjuk, írnak-e valamit arról, hogy mikor aktuális a nitrogén palack csere. Megtudtuk, hogy jogszabály alapján egy gázpalack 50 évig használható, azonban a szelepeket 10 évente kell cserélni. A palackon lévő körgyűrűkben láthatjuk a dátumot, hogy mikor került sor ilyesmire. A miénkkel ez még nem történt meg, azonban nem rendeltük 5 évnél régebben. Szerencsére akkor nincs gond, lélegeztünk fel, azonban azért tovább informálódtunk, hiszen jobb begyűjteni időben az információkat.

A palack cseréjére leginkább azért van szükség, mert a fala állandóan vékonyodik, s így lesz egyre veszélyesebb. A legfontosabb, hogy a kapott palackon egyből meg kell nézni a gyűrűkön lévő időpontokat, és ha eléri a 10 éves határidőt, akkor szelepet cseréltetünk. Mindenképpen ellenőrizni kell a palack külsejét is, azaz, hogy van-e rajta valami sérülés, repedés stb. Ezeken kívül ellenőrizni kell a szelepet is, illetve a töltettömeget, mivel ha több van beletöltve a megengedettnél, az nagyon veszélyes lehet. Meg kell nézni, hogy jól zár-e a szelep és nincs-e szivárgás.

A gázpalack biztonságban tartása nagyon fontos, elsőként is figyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű gázt tartalmazzon. A gázpalackon megtalálható a nettó tömege, ami azt mutatja, hogy milyen nehéz a palack, amikor még nincs benne gáz. Ez az érték nem állandó, mivel az évek során folyamatosan vékonyodik a palack fala. A következő fontos lépés, hogy megfelelő helyen tároljuk: lehetőleg olyan helyen, ahol robbanás esetén sem éri a tartószerkezetet kár. Így például tilos pincében, padláson vagy panelházban tárolni. Szerencsére ezt a szabályt már ismertük, így ebből nem volt probléma. Arra is ügyelni kell, hogy olyan helyen tároljuk, ahol közel azonos mindig a hőmérséklet, mivel a gáz nyomására hatással van a hőmérséklet.

A palackokon vannak csíkok, amely mást-mást jeleznek: a három csík azt jelenti, hogy hamarosan ki fog kerülni a forgalomból az adott palack, a két csík a középidős palackot, az egy csík pedig a fiatal, még új palackokat jelenti. A mi palackunkon szerencsére még csak egy csík van.

Összességében megállapítottuk, hogy a mi palackunkkal még nincsen semmi gond, azonban jó volt tudomására jutni ezeknek az információknak. Különösen hasznos, hogy az oldalon, ahonnan mi is rendeltük a nitrogén palackot, van egy blog fül, ahol ilyesmiről lehet tájékozódni. Szerintem nagyon fontos, hogy egy cég felelősséget vállaljon a termékeiért, így a szememben most még szimpatikusabbak lettek. Ezen kívül, bár mi is sok mindent tudtunk a biztonságról, sokkal jobb volt egy helyen elolvasni az információkat, és összeszedve látni őket. A gázpalackok biztonsága mellett a blogon még a házhosszállításról is olvashatunk. Ajánlom az oldalt azoknak, akik szeretnének gázpalackot rendelni, mivel nagyon megbízhatók, és gyorsan szállítanak. Ráadásul még a biztonságról is gondoskodnak. Kell ennél több?