Elektromos padlófűtés lerakásában segédkeztem

A nagynéném olyan nő volt, hogy ha a férje egy kicsit tovább aludt szombat reggel, akkor ő ment ki a garázsba, kezébe vette a villáskulcsot, és mire az ura felébredt, megszerelte a piros kockaladát. Nagyon szerettem őt, de sajnos az én ereimben a család másik ágának vére folyik. Az én terepem a konyha.

Ezért is lepődtem meg, amikor a barátaim arra kértek, hogy segítsek nekik az új házuk építésénél. Azt mondták, most következik az elektromos padlófűtés lerakása, nagy területen, sok-sok munkás fog dolgozni, ezért nekünk is összehangoltan kellene tevékenykedni, hogy a szakemberek könnyen tudják végezni a feladataikat.

A legrosszabbra gondoltam, amikor meghallottam, milyen jellegű munkánk lesz. Biztosan egész nap téglát kell majd hordani, hallgatni, ahogyan flexelnek körülöttünk, szikrázik majd a hegesztés, és mindent betölt az olvadó fém szaga… Bevallom őszintén, én ezt utálom.

Korán reggel érkeztünk a házhoz, a párom és néhány barátunk tüzet raktak az udvaron, hagymát tisztítottunk és gyorsan nekiálltunk a gulyás levest elkészíteni – ezek a meleg falatok még jól fognak jönni, a márciusi, kicsit még hideg időben azért van kellemesebb munka, mint egy félig kész családi házban szorgoskodni.

Nyolc óra körül megérkezett a szerelőcsapat. Látszott rajtuk, hogy ők már összeszokottan dolgoznak, türelmesek, és nagyon is értenek a szakmájukhoz – velünk ellentétben, akik hirtelen azt sem tudtuk, mihez kapjunk, amikor megláttuk őket.

Valahogyan azért sikerült mindig kiüríteni azokat a helyiségeket, ahol éppen szerelték a fűtést és – bár néha tényleg úgy viselkedtünk, mintha egy burleszk filmből léptünk volna elő – azért sikerült nem annyira láb alatt lennünk, hogy feltartsuk a munkát.

Elmondták, hogy az elektromos padlófűtés lerakása néhány óra alatt készen lesz, akár másnap jöhetnek is dolgozni a burkolók. A párom persze úgy érezte, kötelessége beleszólni a dolgokba, ezért azonnal kérdezősködni kezdett…
– Na de a speciális alapozás? A villamos hálózat kiépítése, a betonozás, állványozás, burkolat…

A szakemberek megnyugtatták: bőven elég, hogyha a szerelőbeton már készen van a szobában, erre ők már le tudják rakni a fűtőszálakat tartalmazó szőnyeget. Az egész nagyon tiszta munka, mert a szőnyegeket amúgy sem lehet vágni vagy méretre szabni, csak 1 méteres és fél méteres csíkok vannak. Szerencsére nem kell olyan precízen fektetni, mit például a szőnyegpadlót. Nagy segítség, hogy a falak mentén egyébként is ki kell hagyni 10 cm-t. Egyébként pedig elég csak a szoba 80%-át burkolni a fűtőszőnyeggel, mert elég hatékony a dolog.

Szerencsére odalent, a gulyásleves főzést magára vállaló csapatnál támadt egy kis “szakmai” vita (kockatésztával készítsük-e, vagy próbálkozzunk kézi csipetkével..) így a párom nem okoskodott tovább, inkább beállt lent a csipetke-népszerűsítők táborába.

Miután a zavaró körülmények megszűntek, a munka meglepően gyorsan haladt, nem kellett sem falat vésni, sem légkalapácsolni, pedig eleinte ettől is tartottam.
Közben viszont az én kíváncsiságom is feltámadt. Csak óvatosan mertem megkérdezni, mennyibe kerülhet egy ilyen elektromos padlófűtés lerakása, de kiderült, ez egyáltalán nem egy ciki érdeklődés… Simán válaszoltak!

Elektromos padlófűtés lerakása

Kiderült, hogy ez nem is olyan drága:

Egy száz négyzetméteres ház esetében kb. 1,8 millió forint egy hagyományos gázkazános fűtés kialakítása, a padlófűtés már akár 1,5 millió forintból is kijöhet. Ez még annyira nem nagy különbség, de a padlófűtést sokkal kevesebbszer kell ellenőrizni – igazából szinte soha. A gyártó 15 év garanciát vállal, sok minden pedig nem is igazán tud elromlani rajta.

Persze árammal működik, ami sosem lesz olcsó mulatság, Viszont azt mondják, a rendszer nagyon energiahatékony. A fűtőszálak közvetlenül adják le a hőt és viszonylag gyorsan elérik az üzemi hőmérsékletet. A barátaink elve úgy alakítják majd ki a házat, hogy a tetőre és a melléképületre is napelem rendszert telepítenek. Ez visszatáplálja az áramot az elektromos hálózatba, tehát nem lesz csillagászati összeg a villanyszámla.

Magyarországon még nem annyira elterjedt ez a technológia, de a napelemes-visszatáplálós rendszer előnyeit azért már itthon is egyre többen ismerik. Mivel a napenergia segítségével termelt áramot valahol tárolni is kell, az akkumulátor pedig drága, ezért azt a megoldást alkalmazzák, hogy az így keletkezett energiát egyszerűen visszavezetik az elektromos hálózatba. Olyan, mintha a “felesleget” amit termelünk, átadhatnánk másnak… A visszatáplált áram árával a szolgáltató csökkenti a számlát. Vannak olyan szerencsés megoldások is, ahol nullára ki lehet hozni így a villanyszámlát. Szerintem ez egy elég jó módszer.

A padlófűtésnek köszönhetően jóval kisebb az a hőmennyiség is, amivel “az utcát fűtjük” – kevesebb hő szivárog el az ablakon vagy a plafonon át. Nekem ez a mostani, klímaproblémás időben nagyon szimpatikus.

A szerelők lassan végeztek, de nem bírtam ki, hogy rá ne kérdezzek, hogy lehet-e a rendszert már megépített házba telepíteni. Azt mondják, az kicsit bonyolultabb, de tulajdonképpen igen. Szóval, még én sem mondtam le a dologról teljesen.

A munka véget ért, mi még pakoltunk egy kicsit és jó ízűen falatoztunk a közben elkészült gulyás levesből, a barátaink pedig már arról áradoztak, ha minden jól megy, a következő héten a burkolók már a járólapozással és a parkettázással is végeznek. A cég, amelyik az elektromos padlófűtést lerakását vállalta, konzultált velük és minden információt átadott, hogy a munka szakszerűen mehessen tovább.

És valóban…

Pár nappal később jártam a barátainknál, a tetőn javában zajlott a napelemek felhelyezése, a szobában pedig már tökéletes szépségében pompázott a frissen elkészült hajópadló. Mind a ketten nagyon elégedettek voltak.

Megtudtam, hogy hamarosan kisbabájuk fog születni, ezért különösen jó ötlet volt a padlófűtésbe fektetni. A kicsi nyugodtan kúszhat-mászhat a padlón. Később, ha megnő, akkor sem kell attól tartaniuk, hogy megégeti magát, ha mondjuk hozzáér az átforrósodott fűtőtesthez.

Nem nagyon értek az épületgépészethez, ezért nem merek nagy okosságokat mondani. Nekem viszont úgy tűnik, hogy ez a rendszer egy elég praktikus megoldás. Ha valaha felújítani fogok, mindenképpen átnézem majd a lehetőségeket.

Szerintem azért érdemes az elektromos padlófűtés lerakásában gondolkodni, mert pont abban a 15 évben segít megtakarítani, amikor az ember a legérzékenyebb: a felújítás, gyerekvállalás után biztos, hogy jól jön, ha egy darabig nem kell aggódni a magas villanyszámla vagy a hirtelen leálló fűtésrendszer miatt. Nekem ez a biztonság mindenképpen jól hangzik.

Kíváncsian várom, hogy a barátainknak milyen tapasztalataik lesznek majd a fűtésszezonban, de nekem mindenképpen szimpatikusnak tűnik az ötlet. Igaz, hogy mindig is kandallót meg romantikát szerettem volna, de mivel abban gondolkodunk, hogy hamarosan gyereksírás veri majd fel a házunkat, valahogy praktikusabbnak látszik, ha inkább egy korszerűbb fűtésrendszerre váltunk. Bárcsak már az építkezésnél eszembe jutott volna, hogy utánakérdezzek ezeknek a dolgoknak! Most sokkal egyszerűbben menne minden!