Ajándék a feleségemnek és az autómnak

Közeleg a feleségem születésnapja, és tudom is, hogy mivel lepem meg. Nem kellett sokat gondolkodnom rajta, megmondta, hogy mit szeretne. Egy új sütőt veszek neki a konyhába. Modern, indukciós lapos sütőt. Nem azért, hogy még többet főzhessen, hanem mert ez minden vágya. Nagyon szeretné, ha a legmodernebb felszerelések lennének a konyhában, sokat szokott sütni-főzni.

A sütőt egy online webáruházból rendelem meg, ahonnan az előre megbeszélt időpontban szállítják. Így, nem nekem kell hazahoznom, a kis autómat nem szeretném megterhelni. Eszembe is jutott, hogy őt, a kocsimat is meglepem valamivel. Neki nem most van ugyan, a születésnapja, viszont az olajcsere esedékessé vált. Ne csak a feleségem örüljön. Egy váltóolajra gondoltam. Nekem ugyanis, nem örökéletű olaj van a váltóban. Ezt nem olyan egyszerű cserélni, mint a motorolajat, legalábbis nekem fogalmam sincs, hogy kell. Megkértem az autószerelő ismerősömet, hogy csinálja meg nekem. Jobb szakemberre bízni az ilyen műveleteket. Ő figyelmeztetett, hogy esedékes lehet a csere, mivel kicsit nehezebben veszi a váltó a sebességeket mostanában. Az olajcsere ezen valószínűleg segíteni fog.

A sütővel együtt, a váltóolajat is a netről rendelem meg. Kicsit utánanéztem, hogy mit is kell tudnia, egy ilyen olajnak. A váltóolaj, a sebességváltó elemei közt fellépő súrlódást csökkenti, megóvja a fogaskerekeket. A jó váltóólaj könnyű váltást biztosít alacsony hőmérsékleten is, nagy nyírási stabilitással rendelkezik és semlegesen viselkedik a tömítésekkel szemben, így nem lép fel olajszivárgás. A motorolajjal ellentétben, a váltóolajat nem kell minden autóban cserélni. Az automata sebességváltós autóknál viszont, bizonyos időközönként kötelező a cseréje, a manuálisaknál ez ritka. Ezeknél is jól jöhet azonban, adott esetben sokat javíthat a váltó viselkedésén. Fontos ellenőrizni, hogy a megfelelő viszkozitási értékkel rendelkező olajat használjuk. Az autó kézikönyvében tudjuk megnézni, hogy milyenre van szükségünk, vagy az interneten is megtaláljuk, hogy milyen típusú olajat ajánlanak az autónk márkájához.

Érdemes tehát odafigyelni az autónkra, ha zökkenőmentes utat szeretnénk. Meghálálja a törődést, ahogy a feleségem is. Nagyon finomakat fog főzni az új tűzhelyen. Ha nem kapná meg az új sütőt, azt hiszem, otthon sem mennének zökkenőmentesen a dolgok. Neki a konyhai eszközök a legfontosabbak, nekem pedig az autóm. Sokat használom, nem lenne jó, ha valami gond lenne vele. Minden nap ezzel járok munkába, és hétvégenként is autóval szoktunk menni a rokonokhoz vagy kirándulni valahova. Rendszeresen karbantartom, és szeretek is vele foglalkozni. Nekem olyan, mint egy családtag. Nagyon nehéz lenne nélküle az életünk.